Herdenking 76 jaar Hiroshima en Nagasaki Herdenking 76 jaar Hiroshima en Nagasaki
Op 6 augustus werd in het Rosarium aan de Holysingel in Vlaardingen herdacht dat het op die dag 76 jaar geleden was dat de atoombom op Hiroshima viel. Drie dagen later viel er nog zo’n bom op Nagasaki. In totaal vielen daarbij 220.000 burgerdoden. PAX voor Vrede, ICAN  én vele andere organisaties ijveren al jaren voor afschaffing van kernwapens.
Vorig jaar werd het VN-verdrag tegen kernwapens van kracht, dat inmiddels door 122 landen is ondertekend. Nederland hoort daar nog niet bij. Enquêtes wijzen uit dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking voor het vernietigen van kernwapens is. Daarom voeren PAX en ICAN actie om onze regering dit verdrag te laten ondertekenen. Aanwezigen hoorden pleidooien en argumenten aan om door te gaan met de acties tegen de massavernietigingswapens voor een veiliger wereld.

(Zie foto 2. – bij de foto:) PAX Ambassade kreeg voor geluid - zang en praktische organisatie alle medewerking vanuit Willibrordgemeenschap.

‘Al jaren was ik op 6 augustus met vakantie en was ik niet in de gelegenheid om de herdenking bij het Hiroshimamonument bij te wonen. Maar dit keer waren we net ’s middags teruggekomen en had ik “geen excuus meer”.
Dus stond ik ’s avonds om half 8 met zo’n 45 anderen in het Rosarium aan de Holysingel. Luisterend naar teksten, toespraken, zang en muziek. Erbij stilstaand dat de verschrikkingen van Hiroshima en Nagasaki misschien achter ons liggen, maar dat de dreiging op herhaling nog steeds aanwezig is, zolang we als landen kernwapens blijven houden.
Daarom voelde het goed om met meerdere mensen samen te komen. Al was het maar om elkaar wakker te houden of door elkaar bemoedigd te worden.’
Taco van der Meer

‘Ik kom net thuis van de bijzonder sfeervolle Hiroshimaherdenking.
Er werden mooie woorden gesproken, vijf dames zingen het ‘Lied voor de vrede’ en het gedicht ‘Het kleine meisje’ werd voorgedragen.
Mooi was het om te zien dat veel Vlaardingers gehoor hebben gegeven aan de oproep om een steentje te kopen en aldaar neer te leggen.
Complimenten aan de organisatie PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen.’
Ada Onderdelinden-Visser

Op 25 september is er een manifestatie bij Vliegbasis Volkel. Daar liggen op 150 km afstand van Vlaardingen 22 Amerikaanse kernwapens, klaar om ingezet te worden.
U wordt uitgenodigd om daaraan deel te nemen om zo bij de hele samenleving bewustzijn te creëren over de gevaren van kernwapens. De bijeenkomst begint om 12.30; het is ook de plek waar de internationale fietsgroep ‘Bikes Not Bombs’ wordt ontvangen.
Iedereen is daar van harte welkom. Details volgen via PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen. Bent u geïnteresseerd, stuur een e-mail naar ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl  en u krijgt verdere informatie.                
 
terug