Expositie Foto Expo Collectief Nederland

Expositie Foto Expo Collectief Nederland
Onder de titel Alles heeft een bestemden tijd presenteert het Foto Expo Collectief Nederland een fototentoonstelling over ‘tijd’ in Kerkcentrum Holy.
En hoewel ieder mens en alles wat ons omringt, de hele aarde en het ons bekende heelal, ‘in de tijd’ leeft is het moeilijk om aan te geven wat tijd nu eigenlijk is. Welke invalshoeken kozen de fotografen om dat abstracte begrip  “tijd” zichtbaar te maken?

Er zijn natuurlijk klokken, uitgevonden om tijd meet- en zichtbaar te maken. Door die klokken wordt onze tijd nauwkeurig ingedeeld en wordt ons leven gereguleerd. We moeten ‘op tijd’ komen op school of werk, maar ook om onze trein, tram of bus te halen. Met de tijd komt snelheid in ons leven. Marathonlopers stellen hun chronometers in bij de start van de wedstrijd om op de fractie van een seconde hun tijd te kunnen meten. Fietskoeriers brengen haastig (vaak binnen 10 minuten) hun waren naar de klant die op een warme maaltijd wacht. Er is ook een rustige, stabiele tijd, die van de natuur bijvoorbeeld, die we herkennen in de seizoenen. Er is ook de eeuwige eb- en vloedbeweging van de oceanen en die maken we zichtbaar in zgn. getijdeparken.

De pijl van de tijd wijst maar één richting uit, naar de toekomst. Het verleden is voor ons onbereikbaar, want we kunnen niet terug in de tijd. Maar we kunnen wel de sporen die de geschiedenis heeft achtergelaten proberen veilig te stellen. Bijvoorbeeld door oude auto’s en monumentale gebouwen te bewaren en te restaureren. Toch is het langzame verval van materie onvermijdelijk.
Alleen een foto zet de tijd stil. Ja, zo zag het er toen echt uit, op het moment dat de sluiterknop werd ingedrukt. Daarom nemen zoveel mensen ook zoveel foto’s, om de alsmaar doorgaande tijd in  beelden stil te zetten en vast te leggen; hiermee scheppen wij onze herinneringsbeelden aan een tijd die onherroepelijk voorbij is.

Alles heeft zijn bestemden tijd, zegt Prediker 3 vers 1. De Prediker leert hier hoe alle dingen in de wereld zijn tijd⁸ en beloop hebben, zoals God het heeft vastgelegd. De mens kan niet beter doen dan van de gaven van het leven genieten en goed doen aan zijn naasten.

De fototentoonstelling is gemaakt door een groep vrijetijds- en (semi)professionele fotografen die elkaar kennen van fotocursussen van Marja Bodt. De deelnemers stimuleren daarmee hun eigen artistieke ontwikkeling. Zij kiezen voor persoonlijke groei in een dynamisch proces van samenwerking.

Het Kerkcentrum aan de Reigerlaan 47a is geopend op maandag, dinsdag, donderdag
van 9.00 - 11.00 uur en op vrijdagmiddag van 14.00 -16.00 uur
Voor een bezoek afwijkend van de openingstijden kan men bellen: tel.010-474 5644.

Namens de commissie Kunst in de Kerk,
Ria Witvoet, Nelleke van der Luit en Gerry van der Heijden.

terug